Looks for Less

Av Mie Sjo og Helene Hjelle

Kjendiser er overalt. Vi ser dem i filmer, på tv, på nyhetene, i magasiner, på plakater og ikke minst på sosiale medier. De er alle en uunngåelig del av livene våre. Allerede i en ung alder begynner vi å se opp til dem av ulike grunner. For jenter, som oftest for skjønnhet og ekstravagant stil. Gutter ser kanskje opp til muskler og en maskulin klesstil.

Kjendiser påvirker stilen til ungdom fordi de blir oppfattet som et ideal. Unge streber etter å holde følge med de nyeste trendene, og kjendisene står som den sterkeste innflytelseskraften på moderne mote. Kjendiser er trendsettere. Men hvordan kan vi som gjennomsnittlig norsk ungdom klare å holde følge med milliardærenes klesvalg?

Hailey Baldwin

Hailey Baldwin

Kandall Jenner

Kandall Jenner

Kourtney Kardashian

Kourtney Kardashian

Det beste moteshowet er det som kommer til liv hver dag på gata
— Bill Cunningham, New York Times

Med utgangspunkt i antall følgere er det Ariana Grande, Kim Kardashian og Kylie Jenner som topper SOME-skalaene. Bevisst eller ubevisst blir unge påvirket om man er en av de hundre millionene som følger kjendisene. Ved å markedsføre seg selv som vellykkede og utseendebevisst blir de viktige rollemodeller for jevnaldrende, usikre jenter. Med det sagt er det ikke fra de røde løperne eller magasinforsidene vi unge henter inspirasjon fra. Vi henter inspirasjonen fra der vi selv befinner oss. I gatene - gjennom ”streetstyle”. Dette begrepet kommer opprinnelig fra britene, og tar for seg en alminnelig stil og mote som ofte er basert på individualisme. Her kan kjendisene bryte tidligere trender, for å sette i gang nye. Den amerikanske New York Times-fotografen Bill Cunningham beskrev fenomenet slik: ”Det beste moteshowet er det som kommer til liv hver dag på gata”.

Likevel spiller fremdeles de store internasjonale motehusene en viktig rolle i dette spillet. Hver sesong lanserer de mektige husene sine nye kampanjer i ulike “fashionuker”, vist frem av de største modellene. I våre øyne, en uoppnåelig fasade av tekstiler som vil sprenge alle våre budsjetter. For kjendisene, en viktig leksjon på hva de nå må ta utgangspunkt i. Det er i denne prosessen motehusene kan tjene seg rikere ved å skape en verdi i logo og navn, og prisene blir enda vanskeligere for oss å holde følge med.

Giovanna Battaglia Engelbert

Giovanna Battaglia Engelbert

Pernille Teisbaek

Pernille Teisbaek

Kourtney Kardashian

Kourtney Kardashian

Hvordan se ut som en million kroner med et lavt budsjett? Kjøp brukt.

Med deg sagt er tallet av befolkningen akkurat som deg, og det har dermed kommet ulike alternative løsninger på problemet. Hvordan se ut som en million kroner med et lavt budsjett? Kjøp brukt. Bruktbutikkene popper opp rundt over landet og gjenbruk har blitt moteriktig. Ikke bare er dette en perfekt måte å finne designerjuveler billig på. Retromoten står også sterkere enn aldri før. Retromoten henter inspirasjon fra 1930- og 1950-tallets glamour, hint av 1960-tallets minimalistiske mote, men kanskje viktigst, 70-tallets discomote med platåsko og slengbukser. Når kjendisene kjøper retroplaggene i moderne butikker, finner vi originale plagg fra bruktbutikkene. Minst like viktig kommer denne trenden også fra vår mer miljøbevisste bevegelse. For hvert plagg du kjøper brukt sparer du miljøet. Ifølge den populære brukt-appen Tise hele 7 kilo CO2. For trenden har også kommet til sosiale medier. Her har blant annet den norske kjendisen Jenny Skavlan brukt sin stilling til å promotere at brukt er kult. Ved siden av programlederjobben i NRK, skuespiller- og designoppdrag, og diverse gjenbruksprosjekter i både blogg- og bokform, er hun Creative Director i Tise –gratisappen som har sørget for at 270.000 nordmenn har blitt bruktklærforhandlere på si. (NewsLab for Sorebrand)

Kjole: Zara, 249kr Genser: Zara, 200kr Sko: Tise, 299kr

Kjole: Zara, 249kr
Genser: Zara, 200kr
Sko: Tise, 299kr

T-skjorte: Nelly, 49kr Bikse: Monki, 249kr Sko: HM, 300kr

T-skjorte: Nelly, 49kr
Bikse: Monki, 249kr
Sko: HM, 300kr

Å kjøpe brukt blir ikke kun en skattejakt etter unike plagg, men også en viktig kilde for å bevare miljøet.

Også ordet DIY har vokst seg større enn aldri før. Do it yourself. Har du ikke råd, så gjør det selv. Begrepet vokste seg stort i sammenheng med Ikea, hvor man ikke lenger trengte eksperter for å sette sammen møbler. Det var ikke før Youtube vokste seg store, at begrepet fikk en bredere betydning. Store youtubere i 2014 som Bethany Mota og Gabi Demartino viste nå sine millioner av følgere hvordan man selv kunne lage designerplagg. Teknikker som å revne, bleke jeans og redesign av gamle t-skjorter ble vanlig blant unge. I dag står det som en viktig teknikk for å gjøre plagg unike og trendy.

Internetthandel gir både kjøpere og ulike bedriftene en betydelig større mulighet til å sammenlikne priser. En evig priskamp resulterer i salg vi som kjøpere kan nyte godt av. Ikke bare står norske bedrifter i konkurranse med hverandre, fra soverommet har unge tilgang til kleskjeder verden over. Dette fenomenet har også gründere tatt utgangspunkt i. I løpet av det siste året har nettsider som Let ́s deal og Prisjakt vokst seg store på å sammenlikne priser fra ulike leverandører.

T-skjorte: Noa Noir, 399kr Kjole: Indiska, 299kr

T-skjorte: Noa Noir, 399kr
Kjole: Indiska, 299kr

Skjorte: Bik Bok, 199kr Shorts: Vero Moda, 249kr Sko: Nike, Tise, 500kr

Skjorte: Bik Bok, 199kr
Shorts: Vero Moda, 249kr
Sko: Nike, Tise, 500kr

Vi har, og vil alltid bli påvirket av kjendisenes mote. Vi ønsker å følge med trender, og mestre streetstylen. Likevel er vi alle fattig ungdom med store ambisjoner. Men for første gang på lenge er det mange løsninger tilgjengelig på vårt evige ønske om å regjere i moteverden. Å kjøpe brukt blir ikke kun en skattejakt etter unike plagg, men også en viktig kilde for å bevare miljøet. Med det sagt, trenger man ikke å gå lengre enn i eget skap. Et utdatert bukse kan bli som ny kun ved hjelp av en saks. Sosiale medier har bidratt til utallige videoer som viser deg måter å pimpe opp din egne garderobe. Sist men ikke mist er det også ved hjelp av internett at vi kan nyte godt av en internasjonal konkurranse mellom ulike kjeder som alle er avhengige av våre penger. Ved hjelp av slike løsninger klarer unge i dag å holde følge med de trendene kjendisene setter, selv med et lavt budsjett.

Genser: Gina Tricot, 149kr Jakke: HM, 299 Bukse: Cubus 199kr Sko: Only, 399kr

Genser: Gina Tricot, 149kr
Jakke: HM, 299
Bukse: Cubus 199kr
Sko: Only, 399kr

Topp: Bik Bok, 49kr Skjørt: Zara, 129kr Strømper: HM, 49kr Sko: Dr. Martens, Tise, 399kr Solbriller: Bik Bok, 99kr

Topp: Bik Bok, 49kr
Skjørt: Zara, 129kr
Strømper: HM, 49kr
Sko: Dr. Martens, Tise, 399kr
Solbriller: Bik Bok, 99kr